2008-12-28

Xenja

Xenja Jedomskihh alustas näituste ja kollektsioonidega juba kooli ajal. Enese koolitamist on Xenja tõsiseilt võtnud – 2006 aastal lõpetatud Tartu Kõrgem Kunstikool ja 207 lisandunud Kunstiakadeemia moedisaini diplom on märgid.
Xenja Karjali-Uurali päritolu on andnud otsingute püsivust ja rahvuslik detailide põimumist. Viimase kollektsiooni siid on tellitud kaugest Uzbekistanist, et omamaalitud linnumotiividele veelgi tiibu lisada. Süveneda oskab Xenja nii mitmesse ideesse – tema nii eripalgelised kollektsioonid, mille idee kui teostus detailideni lihvitud andmaks täiusliku kunstilise elamuse; kui elusse korraga – aktiivne looja moemaailmas ja värske ema oma tütrele. Kui paljudele on lapse sünd muu maailma peatumise punktiks, siis Xenja on leidnud uue inspiratsiooni ja tegemise jõu.

Xenja jaoks on maailm kosmopoliitselt ühtne – ta on oma loomingus ammutanud ideid nii taigaelanike monokoloriitsusest kui Vivienne Westwoodi (kelle õpilane ta on) värvipeensusteni, mille juurde kuulub alati aupaklikus materjali ees. Ta on nagu kuldvõtmeke, mis teeb meie, pimedate silmad lahti võrratule kangaste, lõimete ja koosluste maailma, jäädes ise tagasihoidlikult tahaplaanile. Asjata. Kuldvõtmekesel on lubatud kuldselt särada.

Vaatamata Londoni-õpingutele jääb Xenijast ikkagi läbi kumama Tartu oma isemoodi üliõpilasliku stiiliga. See osa tema moest on loodud julgetele, kuid ta teeb ennast märgatavaks süvenemisel, aeglasema tempoga, kuid seda armsamalt.
Xenja ei karda maavillast, pruunide ja hallide toonide omapära ja koredat kangast kõrgmoodi tuua. Kas julgeme seda eestlaslikuks pidada või peaksime võtma teda kui eksootilist kingitust, millega meid õnnistatud on?

Jäägu see avastada nii neile, kes Tallinna Fashion Showdele satuvad kui ka neile, kel õnnestud neid haruldasi komplekte endale muretseda. Ilma ei ole jäänud kumbki pool.

http://www.xenia.ee/portfolio/index.php

No comments:

Post a Comment