2010-01-04

Armastus on ülim seadustest!

2009 a viimane hingetõmme tõi lettidele raamatu, mille esitlusel Solarise Apollos oldi sunnitud pood sulgema, sest rahvas tahtis uuskeskuse laiali suruda. Kõik esimesel päeval müüki toodud raamatud osteti koheselt ära. Viimseni.

Milline peab olema raamat, mis üleküllastatud raamatulettidel veel sündmust tekitada suudab? Meie omamaiste autorite Rein ja Ave Weberi „Õnne feng shui“ on, nagu sissejuhatuses rõhutatakse, eelkõige 30ndate piiri ületanud vaimselt arenenud naistele. Vahur Kersna lisab, et „selle lugemisest oleks vähemasti samavõrra abi meestele, kes selliseid naisi tahavad. Mõista ja muidu ka.“. Eessõnas öeldakse, et see raamat pole teile „kui teie elu on täiuslikus harmoonias ja tunnete end igati õnnelikuna ja rahuldatuna“. Esimesed vastukajad on aga näidanud, et lugejahuvi ning rõõmsat avastamist on leidnud palju laiem auditoorium. Janu sellise raamatu järgi oli ilmselt suurem, lappimist vajav auk sügavam, kui autoridki arvasid. Ka õnnelikud on „Õnne feng shui’d“ lugenud ja kinnitanud, et neilegi oli seda raamatut (kasvõi oma tee kinnistamiseks) hädasti vaja. Lugenud on ka hoopis noored ja leidnud, et paarisuhete alustajatele on see õpik samuti ülivajalik. Muide, feng shui ei omista erilist tähelepanu mehe või naise eale – sel pole tähtsust. Tervisele aga küll!


Mis teeb siis just selle raamatu uudseks ja eriliseks kõigi nende feng shui, käitumise, olemise, meestepiiramise ning eduka võrkupüüdmise õpikute tulvas? Kõigepealt, mida see raamat ei ole – kui arvate, et tegemist on mõnutehnikate lihvimise või irriteeriva poosivõtmise õpikuga, ostke parem Kamasuutra. Tehniliselt suudate mõne aasta pärast sealt kolmandiku poose rakendada, filosoofiat õpite eluaeg. „Õnne feng shui“, nagu autorid ütlevad, on sündinud inimeste probleemide ja kannatuste jälgimisest. Sissejuhatav õpik ei püüa sugupooli võrdväärseks muuta mitte jõu abil, vaid põhineb loodusseaduste arvestamisel meeste ja naiste vahelistes suhetes, toetudes iidse feng shui taoistlikule filosoofiale. Oma vabameelse loomulikkusega on raamat provokatiivne, kindlasti erinev kõigist seni siin saada olevatest paarisuhte ja feng shui kui filosoofia raamatutest. Autorid julgustavad paare oma fantaasiaid tegelikkuseks elama ja olema vabad ilma suhteid lõhkumata. Vastupidi – kaks vaba ja õnnelikku inimest moodustavad veelgi tugevama, mõlemapoolselt nauditava paari. Õnnelik saab ja peabki olema paarisuhtes kahekesi koos! Adressaadiks märgitud naiste kaudu püütakse tegelikult jõuda ka meesteni. Vapramad mehed võiksid raamatu muidugi ise kätte võtta.
„Õnne feng shui“ läbivaks motoks on Buddha mõte, et maailmas ei ole midagi jäävamat kui muutumine. Kõik mis lakkab looduses liikumast, roiskub ja taandareneb. Nii ka inimsuhetes. Kui me seda mõistame ja sellega loomulikult kaasa kulgeme, siis saab muutumisest mitte vaenlane sellele, mille oleme ekslikult arvanud „paigas olevat“ (sh meie suhted), vaid elu loomulik ja ahvatlev koostisosa, meie endi lakkamatute rännakute kannustaja ja suunanäitaja.

Heterod, kapist välja!
Jah, aga kas mul/ meil pole mitte liiga hilja muutuma hakata? See suhe on nagu ta on ja ega ma enam ise ka 25 ei ole ... Autorid vastavad kahtlejatele üheselt ja kooris – ei, ei ole sugugi hilja. Kõik sõltub meist endist! Eesti mees on keskmiselt lühiealine. Mehe psüühilist tervist kõige enam mõjutav tegur on aga partnersuhe. Terve suhe ei taga mitte ainult psüühilise ja füüsilise tervise vaid ka edukuse töös, kuid mehe psüühilis-emotsionaalse tervise eest vastutab muidugi ka tema partner.
Armumine on pimestatus, armastus aga nägemine. Armastus on seejuures taasloodav energia, seda ei saa kahjuks ladustada, sest ta muudab pidevalt oma vormi ja rütmi. Seksuaalsus on säilitav ja edasiviiv jõud, selle eiramine viib haiguste ning enneaegse vananemiseni. Probleemide eitamise ja lahenduste edasilükkamise asemele pakub „Õnne feng shui“ naistele praktilisi oskusi mehe hingeliseks avamiseks ja talle toe pakkumiseks. Võidavad mõlemad - õnn ja rahulolu on ju suhte ühisvara.

Feng shui tähendab „tuul ja vesi“. Need on kaks kõige võimsamat jõudu looduses. Taoistlikus filosoofias on tuul kosmiline jõud, mis ühendub selles kooslusfilosoofias vaimse alge mateeria, st veega. Feng shui filosoofiast on meieni jõudnud vaid väike osa. Enamasti seostame seda aia või kodu kujundamisega, teadmata pea midagi geobioloogiast ning üldse mitte selle filosoofia energeetilisest ja seksuaalsest vaimsest poolest. Idamaade targad on ikka Läänele ette heitnud vaimsuse puudumist, sh muidugi seksuaalsuhetes, mis on üks olulisemaid kaunitest kunstidest poeesia, kalligraafia jm kõrval. Tegelikult on kõrgemad tasapinnad selles ühes tähtsaimas elusektoris kättesaadavad ka läänemaailmas. Seda tühimikku ongi omal viisil „Õnne feng shui“ täitma asunud. Rein Weberi nimi pole Eestis tundmatu – värvika ja paljuõppinud mehe innukate õpilaste arv Eestis ulatub tänaseks tuhandetesse. Antud raamatu juures on oluline olnud Ave osa – kahekesi moodustatakse tervik ja antakse teemadele nii mehelik kui naiselik tunnetus. Ainult nii ongi see võimalik ju. Autoritepaar väidab, et nad olid kirjutamisel teineteise muusadeks.

Seks peab olema loomulik, mitte loomalik!
Raamatu peatükkide nimed on kohati provokatiivsed, lahtirulluvad mõtted tahavad aga mitmekordset ja rahulikku läbimõtlemist. Autorid julgustavad lugejaid neil teemadel edasi suhtlema ja vajadusel nõu pidama selleks loodud kodulehe vahendusel www.weberid.ee. Uurida tasuks ka vastavasisuliste koolituste kohta, mida peetakse juba aastaid ja mis oma populaarsuses ei jõua nõudlust rahuldada.

Paarisuhte õnnestumise ja õnne võtmed üldisemalt ripuvad selles raamatus hoopis ootamatute uste ees. Teineteisele pühendumise sisu ei ole traditsiooniline, selle avaldamise vormid võivad aga esimesel lugemisel isegi segadust tekitada. Sel juhul lugege veelkord! Lugejale antakse valikuvabadus neist ustest sissepiilumisel, julgustatakse julgelt enese õnnest lähtuvalt mõtlema ja õpitud väärpiirangutest kaugemale nägema. Meie keskealised on reeglina oma seksuaalenergia blokeerinud. Hea uudis on siin - bioloogilist kella saab aga tagasi keerata, ennast noorendada ja tervendada. Noortele aga – te tulete oma vanemate enamasti lõhutud või frigiidsetest suhetest. Võimalik, et teie enda õnnestumine saab alguse teistsugusest mõtlemisest ja käitumisest, kui traditsiooniliselt heaks peetu, samas unustatud vana.
Igas mehes on viis meest ja igaüks neist tahab saada erinevat naist.
Igas naises on aga vähemalt sada naist ja igaüks neist vajaks sadat meest.

Kuidas neid kõiki rahuldada? Raamat arvab, et ega üks mees ei suudagi. Väljapääsuks on armukadeduse võitnud suhe, kus mees taipab, et teda saab õnnelikuks teha vaid õnnelik naine. Kuidas aga kõik need sada naist õnnelikuna hoida, uurige juba ise.

Vabaarmastus vs vaba armastus
Küsimusele „kas inimkond on loodud monogaamseks eluks?“ vastavad autorid hoopis Vana-Hiina seksuaalse salakunsti viitega, mis aitab looduse poolt antuna kordades väiksema seksuaalse võimsusega mehel tõusta partnerina naise kõrvale ja mis lõpuks teeb mõlemad õnneliku(ma)ks. Naist ei vaadelda ühesoolisena, nagu meest, vaid sünnilt biseksuaalsena; naistelt eeldatakse seetõttu nende isiklikus arengus läbikäimist mõlema sooga ning siitpeale pööratakse raamatus ka tavamõisteline monogaamiakäsitlus pea peale. Paari seotust nähakse vaimse ja hingelisena, lojaalsete partneritena koos õppides ja avastas, kuid mitte füüsilistesse piirangute-barjääridesse kammitsetutena. Teineteise ning iseenda avastamise peeglitena julgustatakse kasutama uusi- ja lisapartnereid; hoides „kõrvalehüpped“ teadvustatud ning avatutena tehakse sellest õppe- mitte teineteisele haiget tegemise vahend. „Õnne feng shui“ lubab, et paarisuhe, mis leiab väljapääsu meil levinud füüsilis-materiaalsest plaanist ei lõpeta monotoonses harjumuses ja tundes, et „armastus sai otsa“. Oma kallima unistuste, fantasmide (orgasmi ja fantaasia kooslus) ning salasoovide tundma õppimine ja täitmine võimaldab lõputut hingelist lähenemist. Ilma selleta laguneb ka füüsiline pool ja erootiline õnnetunne kiiresti. Lahku minnakse enamasti enne teineteise tundmaõppimist.

Sissejuhatus õnnesse
Raamat on teadaolevalt esimene selles vallas, esimene kompaktne kaante vahel sõnavõtt antud teemadel ka Ave ja Rein Weberile. Pigem tuleks ilmunut võtta sissejuhatava viitekogumikuna, millele juba kannatamatult oodatakse põhjalikumat järgnevust teemade kaupa. Neid paare, kes soovivad õppida usalduslikku vandenõulisust, milles pole kohta hirmul, armukadedusel ega egoismil, on õnneks palju. Sisimas soovitakse ju ühendada oma vaikivate soovide ja mittemõistmisega siiani konkureerinud salaaiad, mida on lihtsalt kardetud jagada. Allaheitliku leppimise või enese allasurumise asemele pakutakse arenevat ja tasakaalustatud, maksimaalse vaimse nautimise teed. Raamat õpetab, et õnne aluseks on oma naist imetlev mees ja oma meest austav naine, kes on teineteisele vaimselt (mitte tavamõistes füüsiliselt) truud, on teineteise suhtes ausad ja usaldavad. Oma teel pettumusi kohanud naistele kinnitatakse – iga mees on võimeline armastama. Totaalselt! Armastama ei pea aga mitte ainult teist inimest, vaid ka kooselu temaga.

Ärgem siis unustagem - läbi aegade on Naine olnud Mehe esimene religioon. Sellest kasvas kunagi välja ka ema-jumalanna, kes oli esimeseks jumaluseks ja on siiani tähtsamaiks mitmetes religioonides, sh kristluses.
Annan sulle kogu maailma, ise millestki loobumata.
Kus on joovastav õnn – seal on areng ja looming,
kus on lõplikkus ja määratus – seal ei ole joovastust.

Raamatut on kaunilt ja meeleliselt kujundatud, seda on peagi võimalik lugeda ka teistes keeltes.
Artikkel ilmunud www.Femme.ee

No comments:

Post a Comment