2009-10-29

Kulinaarne seiklusreis ehtsate korsaaridega

Sa pead seda kogema!
On hilissügisene tööpäeva lõpp. Sammume restorani, mille kohta olen sõpradelt kuulnud – mine, sa ei kahetse. Toeks on teadmine lugematutest auhindadest paiga meisterkokkadele ja tunnustus „2008 Parim uus restoran“. No tühi kott ei seisa püsti, aga üllatada ei suuda siin linnas küll ükski söömakoht enam, mõtlen endamisi. Reisirestoran Korsaar ootab Dunkri tänava laguunis. Seda salapärast soppi ei suudagi esimesel hetkel Beerhouse’i fuajeesse ehitatud laevas märgata. Nüüd tean - ärge andke alla, elamus on seda väärt. 
 Juba laevatrapilt sisenemisel hakkan aru saama, et lubadus hellitada täna minu Homo ludens’it (mängiv inimene) võib teoks saada. Laeva sisemus lausa jahmatab – elusad kalad ja kilpkonnad, taamal päris haid, lainete kohin ja ürgselt vahutav meri minu ees. Eksootiline luksus, millesse siseneme, on vaikselt avanev, lõpmatu oma mitmekesisuses – üha uued detailid rabavad diskreetse vaimukusega. Soovitus - alustage kindlasti ringkäiguga majas – lapsepõlves loetud unistustemaa saab tõeliseks. Mina ja mu kaaslane oleme näinud restorane, mis sirutavad külalise selga oma suursugususega, kõditavad elegantsi peene stiiliga, on paiku, mis embavad koduse hubasusega. Korsaar pole ükski neist. See on tuline seiklus ja mõtlik laevareis üheskoos, mis kingib sulle salapärast romantikat, heroilisi unistusi, lakkamatuid üllatusi ja sõbralikku lähedalolekut. Meeskonna kiindumus oma töösse ja lugupidamine külaliste vastu rullub naeratades lahti iga järgmise sammuga, õhkub elusast tuleleegist laual, pilgust, sõnast, miljööst jõuliste kahurite ja taglastuseni välja.
Bravo, disainer Oleg Nebesnyi – tõesti taevalik (nime tähendus vene keeles).
Saan juba enne sööma hakkamist aru, et Korsaari ei tulda lihtsalt sööma, siia tullakse nautima ja küllastuma, avastama ja tõesti reisima. Talvist Tallinna meenutab veel vaid viivuks kuum puhastav käterätt, mis soojendab üles väljast tulnu kohmetud käed ja lubab lõplikult halli maha raputada ning pakutavale anduda. Veel menüüvälisest – ärge häbenege nina puuderdama minna või väikeste poiste ruumi külastada – ka siin on mitte ainult kergendus vaid ka elamus ootamas. Eripakkumine meestele – väljend „lumme kusta“ saab uue muigeväärilise tähenduse.
Just sinule sobiva koha valik erinevates ruumides on läbimõeldult mitmekesine – privaatne ruumikas tagatuba, mis sobilik kontakte sõlmivale seltskonnale (asutuste peod, sünnipäevad, konverentsi külalised), suur avaruum – seilake vaid lõunasöögi hinna eest kaugetel meredel nii pildis kui helis või siis idamaine salong romantikutele, lisaks põnevad nurgad avastajatele. Korsaaridele pole miski pisut patune võõras, seega on majas ka suitsusuum. Nagu ikka, väikese wow-ga – loosung „suitsetamine tapab“ on selgesti väljendatud! Olge mängulised, laske julgesti haarata kõik meeled, et siis neile lõppdekoorina lisada unustamatud maitseelamused.
Silmailu liigub kogu reisi jooksul ka teie ümber - õrritavalt pilkupüüdvad piraaditarid, merekarmid mehisusega relvastatud võitlejad, muinasjutukangelased, vaikse ookeani lummavat salapära kandvad šeff-kokad. Tahtmatult lähed seiklusega kaasa, sest need pole näitlejad, nad on päris! Ja vaatamist ning visuaalset nautimist jätkub igale maitsele ja eelistusele. Teenindus on külalisele ruumi jättev, samas embav ja igakülgselt vaimustav.
Juba algakordidest tõuseb põnevus – korsaari leib ürdiõlidega virgutab maitsemeeled ootele. Küsige julgesti menüü kohta selgitusi – see mõjub aperitiivina.
Kui iga endast lugupidav restoran varjab kiivalt salaretsepte, siis Korsaaris valmistatakse esimene roog sinu enda silme all koos põhjalike selgitustega iga osise kohta. Alanud on kulinaarne etendus!
Ka kokkamise asjatundjad leiavad siin põnevat - veenuse karbid ja karri lehed, rabavad mereannid, sekka vaid mujal ilmas proovitut. Etendus on ka paras katsumus ootajale, sest juba algusest kammitsevad laua kõrvale toodud miniköögi hurmalõhnad sind sedavõrd, et annad pikema võitluseta alla ja alistud gurmaanlusele. Proovitud road ei olnud kõhutäide vaid tõeline bukett emotsioonidest. Üllatused, ka maitsemeeltele, on lakkamatud. Võta aega. Mängi kaasa. Armu kõhklusteta. Tõsi, vahepeal imestad, et jaksad ikka veel kaasa seilata, sest on hetki, kui lained löövad kõrgele. Pea kaotamise eest hoolitseb sinu roogade valmistaja, keda kindlasti oma laua juures veel kohtad.
Iga kord, kui arvasin, et oleme jõudnud õhtusöögi kulminatsioonini, pidin tõdema, et ei veel. Ärge tõtake. Nautige vabanenult. Te võite seda endale lubada – korraks ära käia. Iga roaga jätkub reaalsusest pagendav unustuste reis. Kaunid ja teemakohased lisandid, elus tuli ja looduspuhas vesi, eksootika ja praktilisus üheskoos, elegants ja robustne rõõm – igas hetkes on uus seiklus. Pakutud roogade skaala on lai, ühendavaks vaid kutsuvalt kauged mered – võite leida menüüst mitmekesisust peenhõrgust Jaapanist kuni ookeanisaare pikantsi või rustikaalse jahimehe õhtusöömaajani. Kambüüsis valmivad road on koostisainetelt üllatavad – näiteks haifilee koos raita ja maasikatega – tervikuna aga uskumatult harmoonilised.
Ka joogikaart aitab seilata just teie poolt valitud lahtedes – pole mereröövlite pidu ilma rummita, kuid kohalikus sadamas tavapäraste jookide kõrval leiate pudelikese igast sadamast, kus meeskond peatunud.
Vähimastki detailist paistab, et Korsaari meeskonda kuuluvad vaid pühendunud vallutajad. Kui tegemislustis on ühendatud kulinaarne meisterlikkus, kuumad mänglevad temperamendid kuni Dominikaani ja Mauritiuseni välja ning piiritu fantaasia ilusa elu pakkumises, ei saa see külmaks jätta. Toimekas meeskond on nautlejate suhtes diskreetselt külalislahke, kuid tõsiseid pidutsejaid võib rõõmustada ka näiteks hingest tulev ühislaul. Luuakse ülimat kartmata vaba seilamist, riske või vastutuult. Kapteniks olete teie ja teie seltskond. Ainus, mida võiks veel laevnikele soovitada – korjake pardale tulijatelt kohe ära kellad ja mobiilid. Hävib viimnegi side mahajäetud reaalsusega.
Tegelikult ei lõpe ahhetamapanevad swingid isegi lahkudes. Uksel saadab maaleminejat gripirohuks klaasike Mama Juana’t – tõmmupunane rummi, punase veini, mee, puukoore ja taimede salapärane tõmmis, mis toodud Dominikaani Vabariigist ja mis seal tuntud kohaliku viagrana. Ka naistele mõjub see jook talvemõtteid tõrjuvana ja leebe suvetuulena südames. Armastus käib ju ikka kõhu kaudu ...
Astume laevalt pimenenud maale. Pisut vastumeelselt. Hoian kui saladust endas neid meeleolusid ja tundeid, ei tahagi rääkida. Emotsioone Korsaarilaevalt on liiga palju. Neid annab seedida ja seedida. Muigan rahulolevalt - kaugelt reisilt tulnud inimene peabki olema vaimus puhanud, meeleoludest vallutatud ja naeratades valmis kasvõi lörtsiks pimeduses.
Luban - kui olete juba korra Korsaari sattunud, olete selle hurma vang. Kas igaveseks? Selleks talveks kindlasti.
Ajad on hallid. Ärge siis keelake endale lusti käia koos sõpradega ühel unustamatul reisil, milleks ei pea isegi vaba nädalat ootama. Laske seiklustel end mõneks ajaks kaugele kanda. Korsaarid kindlustavad, et reis saab olema põnevust ja üllatusrõõmu pakkuv. Kui teie külalised arvavad, et Tallinna vanalinn on nähtud ja tuntud, üllatage neid. Nad on teile kauaks tänulikud.
----------
*Vaadake isutekitajana kodulehte www.korsaar.ee. Seegi on tehtud armastuse ja kirega elu peadpööritavama poole vastu.

Artikkel ilmus ajakirjas Femme: www.femme.ee

No comments:

Post a Comment