2009-01-04

Julgus olla

Paul Tillich

Ühelgi kaasaja teoloogil ei ole laiemat ega tunnustatumat reputatsiooni kui Paul Tillichil. Ta sündis 1886.a. Brandenburgi maakonnas ja õppis Berliini, Halle ning Breslau ülikoolides; seejärel teenis ta välipreestrina 1914-1918.a. sõjas. 20-ndatel aastatel oli ta teoloogia professor Marburgis, Dresdenis ja Leipzigis ning filosoofia professor Frankfurdis. Natsismi avameelse kriitikuna oli ta sunnitud peale Hitleri võimuletulekut Saksamaalt lahkuma. Alates 1933. aastast on ta elanud Ameerikas, kus teda peetakse juhtivaks teoloogiks ja pea oraakliks. Tema vaprad üleskutsed okupatsiooni vastu (üle 100) on nüüdseks saadaval nii saksa- (originaalid) kui inglise keeles (vt kodulehelt).

Tillich on kirjutanud raamatud „The Protestant Era“, „The Shaking of the Foundations” ja “Systematic Theology/ Gifford lectures”, mille kohta T.S. Eliot on öelnud: „Selle raamatu lugemine õpetab uusi mõtlemisvõimalusi ja heidab valgust isegi nendele teemadele, millest autor ise on ilmselt kaugel olnud.“
Alusta Tillichi lugemist siit.
Tal on just meie ajale nii mõndagi öelda.
Meie kriis on vaid pisiprobleem kuid tema juured on sügavamal kui viimane 15 aastat. Ravi tuleks alustada ense väärtushinnangute muutmisest. Kuidas? Lugege Tillichit!

No comments:

Post a Comment